EN | TR

“1-7 EKİM DÜNYA EMZİRME HAFTASI”

07 Ekim 2021 Perşembe






TARSUS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EBELİK BÖLÜMÜ

“1-7 EKİM DÜNYA EMZİRME HAFTASI”

 
      1-7 Ekim tüm dünyada ve ülkemizde “Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlanmakta ve bu hafta içerisinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Dünya Emzirme Haftası’nı koordine eden uluslararası komitenin adı WABA (World Alliance for Breastfeeding Action)’dır. Komite UNICEF, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) gibi birçok kuruluş tarafından yönetilmektedir.
      2021 Dünya Emzirme Haftası'nın teması “Emzirmenin Korunması: Ortak Bir Sorumluluktur.” Bu tema doğrultusunda, DSÖ ve UNICEF, emzirmenin başlatılması, sürdürülmesi ve korunmasında aileler, toplum, sağlık bakanlığı, sağlık profesyonelleri, ebeler ve diğer sektörlerde çalışanlar dahil herkesin emzirmeyi koruması ve desteklemesine vurgu yapmaktadır.
      Anne sütünde bulunan antikorlar ve biyoaktif bileşenler sayesinde bebekler birçok enfeksiyona karşı korunur. COVID-19 (+) bir bebek anne sütü sayesinde bu enfeksiyona karşı savaşabilir ve aktif korunma sağlar. Anne sütü ile beslenmenin faydaları sadece anne sütü ile beslenme dönemi ile sınırlı kalmayarak, sağlıklı yaşamın temellerinin atılmasında ve çocuk, yetişkin sağlığında da kilit rol oynar. DSÖ, bebek ve çocuk sağlığı için bebeklerin doğumdan sonra ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelerini ve ek gıdalara 6. Aydan itibaren başlanarak emzirmenin en az iki yaşına kadar devam ettirilmesini önermekte ve salgınlar gibi olağanüstü durumlar esnasında anne sütü ile beslenmenin sürdürülmesi ve korunması gerektiğini belirtmektedir. Salgın sırasında, annenin COVID-19 pozitifliği gibi çeşitli nedenlerle emzirmeyi kesmesi, çocuğun bağışıklık sağlayıcı bileşenlerden yaralanmasını engelleyerek, çocuğu daha fazla riske sokabilmektedir.
       Emziren anne, COVID-19 enfeksiyonu tanısı alan kişi ile temas öyküsü var ise ya da anne COVID-19 (+) ise, emzirmeye ara vermemelidir. Böyle bir durumda gereken tedbirleri alarak emzirmeye devam etmelidir.
       TEMAS Derneği, Sağlık Bakanlığı, DSÖ ve UNICEF’e göre emziren annelerin, aşının faydaları risklerinden fazla olduğu için ve anne sütünden bebeğe antikor geçerek bebeği koruduğu için aşı olmalarını önermektedir. Anneler, COVID-19 aşısı olduktan sonra özel bir süre kadar beklemeden bebeğini emzirebilirler. Türkiye Maternal-Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneğine göre de COVID-19’u ağır geçirme olasılığı yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabileceği önerilmektedir.
       Birleşmiş Milletler’e göre pandeminin etkisinin uzun yıllar sürebileceği ifade edilmektedir. Yaşanan küresel problemler bebek ve çocuk sağlığını daha fazla etkilemektedir. Anne sütü ile beslenme, doğru emzirme bu problemlerin özellikle erken çocukluk çağında çözülmesi için önemlidir. Bebeklerin doğduklarından itibaren ilk otuz dakika içerisinde hemen başlayarak altı aya kadar su da dahil hiçbir besin almadan yalnızca anne sütü ile beslenmesi olarak açıklanan “yalnızca anne sütü ile beslenme” durumlarındaki yükselişe bağlı olarak her yıl 820.000 çocuğun yaşamının kurtarılabildiği belirtilmektedir. Bu konuda güncel öneriler şu şekildedir:
  1. Anne sütü ve emzirme danışmanlığına YATIRIM YAPIN.
  2. Aileler ve annelerin etkin danışmanlık hizmeti alabilmeleri için Sağlık personelini, ebeleri EĞİTİN.
  3. Anne sütü ve emzirme danışmanlığının kolay erişilebilir olmasını SAĞLAYIN.
  4. Mesleki kuruluşlar ve Sivil Toplum Örgütleri ile İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLUN.
  5. Ebeleri ve sağlık personelini mama kodu ihlalinden KORUYUN.
      Ebeler, pandemi sürecinde annelerin gerekli tüm tedbirleri alarak emzirmeyi sürdürmesi için gerekli danışmanlığı vermelidir ve anneleri desteklemelidir. COVID-19 tanısı alan veya şüpheli olan emziren annelerin kolostrum, bebeğini besleme, süt sağma konuları hakkında danışmanlık hizmeti almaları sağlanmalıdır. Annelere aşı hakkında bilgilendirme yapılmalıdır. Emzirmenin sürdürülmesinde ön planda rol oynayan ebelere yapılan yatırımın emzirmenin korunması ve sürdürülmesinde de önemli bir etkisi vardır.
Her dönemde emzirmenin korunması ve sürdürülmesi, her annenin nitelikli emzirme danışmanlığı alabilmesi toplumsal bir sorumluluktur ve bu konuda toplum seviyesinde gayret gösterilmeli ve yatırım yapılmalıdır.